Home / Tips / Mid-length wingfoil boards – prestaties, voor- en nadelen
mid-lenght wingfoil board

Mid-length wingfoil boards – prestaties, voor- en nadelen

De opkomst van mid-length wingfoil boards is niet zonder reden. Deze boards bieden een ideale balans tussen snelheid, controle en stabiliteit, wat ze aantrekkelijk en geschikt maakt voor veel wingfoilers. Met hun efficiënte ontwerp glijden ze sneller door het water en maken ze het makkelijker om op de foil te komen. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaringen met de Naish Hover Downwind Crossover en bespreek ik de voor- en nadelen van mid-length boards in het algemeen.

Wat zijn mid-length wingfoil boards?

Mid-length wingfoil boards hebben een lengte die tussen de normale boards en langere downwind type boards ligt. Waar traditionele boards meestal korter zijn, en downwind boards juist langer, bieden mid-length boards een tussenvorm die de voordelen van beide categorieën combineert. Met hun langere romp glijden deze boards soepeler door het water, wat resulteert in het snel op de foil komen en dus minder inspanning bij het pompen.

Toch komt dit type board met enkele nadelen. Mid-length boards zijn over het algemeen een stuk smaller dan traditionele wingfoil boards, wat de stabiliteit bij het dobberen vermindert. Beginners en andere wingfoilers kunnen hierdoor moeite hebben om het evenwicht te bewaren, wat een steilere leercurve oplevert.

Naish Hover Downwind Crossover

Mijn ervaring met de Naish Hover Downwind Crossover

Ik heb de Naish Hover Downwind Crossover gekocht in de 85 liter variant. Ik weeg 82 kilo en ben 1.88 meter lang. Tot nu toe gebruikte ik voornamelijk een 102 liter wingfoil board maar ik was toe aan een kleiner board. Ik bedacht mij met de de mid-length Naish Hover Downwind Crossover makkelijker een kleinere frontwing en een kleinere wing te kunnen gebruiken zonder concessies te doen aan de prestaties. Ik deel hier mijn eerste indrukken met je.

Wat mij meteen opviel, was hoe snel het board op snelheid komt en uit het water op de foil komt. Het op het board komen zelf was echter een uitdaging. Vooral in wilder water en toen ik moe werd kostte het me veel meer energie om op het board te komen. Dit zal hopelijk gewenning zijn. Maar zodra ik stond, was ik aangenaam verrast door de stabiliteit en controle die het board bood. Het voelde zelfs beter dan sommige kortere boards waarop ik had gevaren. Snel gaan staan dus!

Tijdens het op de foil komen merkte ik dat het board vooral snelheid maakt wanneer je iets meer downwind gaat dan gebruikelijk. Hierdoor kwam ik makkelijker op de foil. Dit geldt vermoedelijk voor alle mid-length boards.

Mijn ervaring met de Naish Hover Downwind Crossover 85 liter. Ik weeg 82 kilo en ben 1.88 meter lang.

Tip: abonneer op ons Youtube en Facebook kanaal

Prestaties van mid-length boards in lichte wind

Om bij minder wind c.q. lichte wind met een kleinere wing en foil te kunnen varen, is vaak meer pompwerk nodig. Dit kan fysiek veeleisender zijn, maar zodra je op de foil bent, biedt het varen met een kleinere wing veel meer plezier en snelheid. Met een mid-length wingfoil board hoef je minder hard te pompen. Dat is een groot voordeel.

Tijdens mijn sessie waaide het ongeveer 14 knopen en gebruikte ik een 4,5 meter wing en een 1100 foil. Het board kwam verrassend snel op snelheid en ik hoefde nauwelijks te pompen. In vergelijkbare omstandigheden met bredere boards zou dit aanzienlijk meer kracht hebben gekost om dezelfde snelheid te bereiken en op de foil te komen.

Echter, toen de wind wegzakte merkte ik dat een mid-length board ook geen wonderkind is. Wanneer de windvlagen wegvielen, merkte ik dat ik wel een tijdje door kon pompen op de foil maar eigenlijk een grotere wing of foil nodig had om effectief te blijven varen. De regel blijft om dan een grotere wing en / of foil te gebruiken óf natuurlijk en een goed ontworpen downwind board.

Voor wie zijn mid-length boards geschikt?

Mid-length boards zijn bijzonder geschikt voor wingfoilers op zoek naar een veelzijdig board dat goed presteert in verschillende omstandigheden. Als je voornamelijk op (kleine) golven of korte, periodieke windgolven wilt varen, dan zijn deze boards perfect. Voor wie van freeriden en mini-downwinders houdt op kleine golfjes of windbultjes, zijn mid-length boards een uitstekende keuze. Hun lengte zorgt ervoor dat je snelheid kunt behouden, terwijl ze nog steeds wendbaar genoeg zijn om responsief te blijven in de golven. Mid-length en downwind board zijn ook heel beweeglijk maar vanzelfsprekend minder speels als de kortere freestyle boards.

Belangrijke factoren bij mid-length boards

Wat mid-length boards speciaal maakt, is hun vermogen om snelheid vast te houden tussen windvlagen of golven. In tegenstelling tot kortere en bredere boards, kun je met een mid-length board grotere afstanden overbruggen zonder snelheid te verliezen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van meerdere kleine windvlagen om op de foil te komen, in plaats van afhankelijk te zijn van één enkele krachtige windvlaag.

Daarnaast speelt de verhouding tussen de lengte en breedte van het board een belangrijke rol in de prestaties. Een breder board heeft meer kracht nodig om op snelheid te komen, terwijl de relatief smalle romp en vlakke achterkant van een mid-length board efficiënter door het water glijdt. Dit maakt deze boards bijzonder geschikt voor wingfoilers die op zoek zijn naar efficiëntie en snelheid in wisselende omstandigheden.

Voordelen mid-length wingfoil boards:

  • Sneller op de foil: Dankzij de langere romp en het vlakke deel glijden deze boards efficiënter door het water, wat resulteert in minder pompwerk en een snellere foilstart.
  • Kleinere wing en foil mogelijk: doordat het board snel accelereert is een snelle foilstart mogelijk. Hierdoor kan een kleinere wind en foil worden gebruikt wat veel fijner is als je eenmaal aan het wingfoilen bent.
  • Veelzijdigheid: Geschikt voor zowel (kleine) golven als windvlagen, waardoor ze ideaal zijn voor freeriden en mini-downwinders op windgolven en tussen golven in.
  • Snelheid tussen windvlagen: Het board houdt goed snelheid vast tussen windvlagen, wat langere afstanden mogelijk maakt zonder veel snelheid te verliezen.
  • Efficiëntie: De smalle romp maakt het makkelijker om op snelheid te komen in wisselende omstandigheden.

Nadelen mid-length wingfoil boards:

  • Minder stabiliteit bij het opstappen: Doordat een mid-length board smaller is kan het moeilijker zijn om evenwicht te bewaren, vooral voor beginners.
  • Niet zo speels in golven: Hoe beweeglijk een mid-length board ook is, de lengte kan minder speels aanvoelen dan een korter en breder (freestyle) board.
  • Niet ideaal voor extreem lichte wind: Voor ultralichte windomstandigheden zijn gespecialiseerde downwind boards nog beter geschikt.
  • Lastiger qua vervoer: downwind en mid-length wingfoil boards zijn smaller en langer dan gebruikelijke boards. Mijn 85 liter Naish Hover Downwind Crossover is 193 cm lang en 48,3 cm breed. Dit kan een uitdaging zijn qua vervoer in bijvoorbeeld een kleine auto. Zelf heb ik bewust geen mid length foil board met meer volume genomen, omdat deze voor mij te lang zou worden om te vervoeren.

Conclusie

Een mid length wing foil board biedt een uitstekende balans tussen snelheid, controle en veelzijdigheid. Deze boards zijn ideaal voor gemiddelde en gevorderde wingfoilers die zowel op kleine golven als op windgolven willen varen, en bieden een leuke, uitdagende freeride ervaring. Voor wingfoilers die vaak in extreem lichte wind varen, blijft een gespecialiseerd downwind board echter de beste keuze. Hoe beweeglijk een mid-length board ook is, de lengte kan een minder speels aanvoelen dan een korter en breder (freestyle) board. Uiteindelijk hangt het af van je persoonlijke voorkeur en de omstandigheden waarin je het meeste vaart.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *