Wingfoilen jouw droom? De sport groeit snel aan populairiteit en is een prachtige watersport. Het is laagdrempelig om te beginnen met wingsurfen en als wingsurfer door te groeien in het wingfoilen als wingfoiler. Wingfoilen kan tenslotte op bijna elke plas. Dus vast ook in de buurt. Ook ik leer nog steeds en vind het tof om anderen wegwijs te maken in deze gave watersport. Daarnaast gaat de ontwikkeling van wingsurfen en wingfoilen heel snel. Nieuwe wings, boards, tricks etc. volgen elkaar snel op. Hierdoor zal de informatie van dit wingfoil handboek regelmatig aangevuld en herzien worden. Lees verder over deze geweldige nieuwe sport.
Wingfoilen algemene informatie
Beginnen met wingfoilen
Wingsurfen en daarna wingfoilen jouw droom? Zeg nou eerlijk. Het ziet er toch ontzettend gaaf uit om over het water te scheren met een foil onder water die op niets minder lijkt dan een vleugel van een vliegtuig. Als je eenmaal geruisloos over het water scheert dan is het gevoel heerlijk. Bijvoorbeeld net als snowboarden in diepe sneeuw. We maken je als beginner graag wegwijs in deze fantastische watersport.
Bekijk ook: wingfoil FAQ – veelgestelde vragen
Wingfoilen breekt door
Het bestond al jaren maar is nooit echt doorgebroken. In 2020 was het wel zover. Een aantal kitesurf-merken is het gelukt heel goede wingfoil wings te maken. Best logisch gezien de opgebouwde kennis en beschikbare materialen van de merken. Op dit moment gaat de ontwikkeling nog steeds razend snel. Elke seizoen wordt het materiaal beter. Tevens komen er elke jaar nieuwe merken bij die materiaal op de markt brengen.
Windsporten zijn helemaal in
Daarnaast zijn windsporten helemaal in. Wingsurfen en wingfoilen horen inmiddels ook in het rijtje windsporten thuis. Het spreekt veel watersporters aan en is relatief gemakkelijk om mee te beginnen. Winter 2021 bracht ons een pak sneeuw en daarna goed ijs. Het snowwingen, snowwingsurfen, ijswingen en ijswingsurfen nam ook toen een enorme vlucht. Met een wing en snowboard was nog wel een dingetje. Je hebt vrij veel kracht nodig om door de sneeuw te komen. Je mist de opwaartse kracht van de kite. Met schaatsen aan en een wing in de hand zweef je letterlijk over het ijs. Dit is subliem gebleken. Daarnaast kan je wingen op het land met een mountainboard of een skateboard.
‘Wingfoilen’ is de sport
De Wingfoil World Tour is in 2020 officieel gemaakt als onderdeel van de Global Wingsports Association. Het specifiek maken van wingfoilen in de naam, gaf ook direct aan dat de sport verder ging onder de naam wingfoilen. Voorheen waren en tal van namen die gebruikt werden. Bijvoorbeeld wingsurfen, wing surfer, wingfoile, surf wingen etc. Het doel van de Wingfoil World Tour is een professionele wereldcompetitie opzetten en de wereld laten zien wat de sport allemaal in zich heeft.
Wingsurfen wordt feitelijk wingfoilen genoemd als samen met de wing gebruik wordt gemaakt van een hydrofoil (draagvleugel) in combinatie met een speciaal ontwikkeld wingfoil-board.
Wingfoilen in Nederland
Kan je wingfoilen in Nederland?
Zeker weten. Heel goed zelfs! Je kan het overal doen en het is minder complex dan bijvoorbeeld kitesurfen. Zo heb je geen lange lijnen om rekening mee te houden. Daarom kan je op kleinere plassen en binnenwater ook al snel uit de voeten. Daarnaast heb je ook geen hulp nodig om een wing op te pompen en op of neer te laten. Dit kan je allemaal zelf. Je hebt natuurlijk wel genoeg diepte nodig om ervoor te zorgen dat je foil niet vastloopt op de bodem.
Waar mag je wingfoilen in Nederland?
Wingfoilen is door de overheid gelijkgesteld met windsurfen. Wingfoilen mag dus op die wateren, waar het windsurfen ook is toegestaan. Dit houdt in dat het in principe overal mag behalve op druk bevaren waterwegen en kanalen. Lees eventueel het binnenvaart politiereglement voor meer informatie.
Wil je op zee of op meren gaan wingsurfen en wingfoilen. Dan gelden er specifieke regels. Deze staan altijd aangegeven op het informatiebord bij de opgang van het strand of het recreatiegebied. Let aan zee ook op de (strand)vlaggen van de reddingsbrigade op het moment zelf. Zorg dat je de betekenis ervan kent en de regels volgt.
Wingfoilen leren
Wingfoil les nemen of niet?
Ik heb ervoor gekozen geen wingfoil les te nemen toen ik aan mijn avontuur begon. Mijn ervaring met kiten, kitesurfen en een heel klein beetje windsurfen was aanwezig en actueel. Daarnaast huurde ik een set en ging ik direct bij het verhuurcentrum het water op. Het verhuurcentrum hield ook altijd een oogje in het zeil. Dat was fijn. Daarbij heeft de korte en bondige uitleg en tips van de mensen bij het verhuurcentrum mij telkens geholpen om wat basiszaken te begrijpen. Dit voorkomt onnodig zelf experimenteren en onveilige situaties. Ook versnelde het mijn leerproces. Verder had ik voor het kiezen van de juiste wingsurf set in het begin telkens hulp nodig.
Mocht je geen ervaring hebben met water- en/of windsporten, dan is het nemen van wingfoil les een must wat ons betreft. Het is dan niet iets om zelf te gaan proberen. Zeker niet als je direct met een foil onder het board het water op wilt.
Een wingfoil cursus zal je leerproces daarnaast ook enorm versnellen en wordt vaak aangeboden via wingfoil shops en wingsurf les scholen.
Hoe lang duurt leren wingfoilen?
Dat hangt vanzelfsprekend af van je achtergrond en hoeveel tijd je eraan kan besteden. Met wingsurfen heb je het al snel naar je zin omdat je dan met de wing staand op een board lekker kan dobberen. Dit is ook leuk met het gezin. Wingfoilen met de foil onder het board en dan geruisloos op de foil boven het water scheren is een ander verhaal.
- Windsurf ervaring en kitefoil-ervaring helpt enorm maar je moet het nog steeds leren. Met het juiste materiaal en de juiste weeromstandigheden zal je ongeveer 3 sessies nodig hebben voordat je kan wingfoilen.
- Met watersport ervaring en redelijke conditie zal heb je ongeveer 5 sessies nodig om op de foil te komen.
- Zonder watersport ervaring en helemaal nieuw in de sport? Dan zal je na je wingfoil les ongeveer 7 sessies nodig hebben om te kunnen wingfoilen.
Natuurlijk geldt bij alle opties dat je wel het juiste materiaal en de juiste weeromstandigheden nodig hebt voor het leren wingfoilen. Daarover hieronder meer.
Leren wingfoilen, zo werkt dat
Wil je wingsurfer c.q. wingfoiler worden en het ook leren? Dan vraag je jezelf vast af wat je te wachten staat? Speciaal daarvoor leggen wij ons leerproces vast en delen we het met jou. Daarin lees je hoe wij vanaf dag 1 zijn begonnen volg je onze progressie. Daarnaast delen we per ervaring ook wat we hebben geleerd en ons is opgevallen. Daar kan jij je voordeel mee doen.
Wingfoil materiaal
Wat heb je nodig?
Om te wingsurfen heb je wingsurf wing (zeil) en een speciaal ontwikkeld wingsurf-board nodig. Aan het wingsurf-board is mast (fuselage) en een hydrofoil (draagvleugel) te monteren. Zo wordt wingsurfen ineens wingfoilen. Met behulp van de hydrofoil kan je volledig uit het water komen en als het ware boven het water wingfoilen. Beginnen met een surfboard of sup-board is natuurlijk ook mogelijk. Je hebt in ieder geval ook nog een board leash en wing leash nodig. Daarnaast heb je een neopreen wetsuit en eventueel neopreen schoentjes nodig. Zoals eerder gesteld is het gebruik van een helm ook aan te raden.
Hoeveel wind heb je nodig?
Wingsurfen met een foil board kan al met heel weinig wind. Zo valt er al actief en met veel plezier te wingsurfen vanaf 8 knopen (windkracht 3). Afhankelijk van het vaardigheidsniveau en wat een wingsurfer c.q. wingfoiler wil, kan worden doorgewingt tot boven de 30 knopen (windkracht 7). Wingsurfen is dus een goed alternatief voor watersporten waarvoor je veel wind nodig hebt.
Hoe doseer je de kracht?
Een wing kan je vlak houden waardoor deze feitelijk op de wind ligt en krachtloos is. Zodra je de wing maar naar onder vasthoudt, komt de wind in de wing en gaat hij trekken. Zodra je wingsurft valt de kracht gedeeltelijk weg door je snelheid. Door de wing hoger of lager vast te pakken, kan een wingsurfer c.q. wingfoiler de kracht doseren.
Welke maat wing heb je nodig bij welke wind?
Wingfoil-wings zijn er in veel soorten en maten. Sommige merken bieden van één specifieke wing wel 6 maten. Gangbaar voor een volwassen wingsurfer is een 5 m2. Bij hardere wind is een 3,5 m2 gangbaar. Hieronder hebben we een maattabel wing in combinatie met het gewicht van de wingfoiler en de wind. De wind is aangegeven in knopen. Eventueel raadpleeg je ook het omrekentabel voor meer inzicht in de wind.
Tabel maat wing
Hieronder in de tabel zie je de gangbare maat wings en opsplitsing van het lachaamsgewicht van de wingfoiler. Zo kan je zien welke wing bij welke wind je nodig hebt. Natuurlijk komt hier het wingfoil-board nog bij. We gaan in dit generieke tabel uit van een board dat in liters ongeveer 20% maar liters draagvermogen heeft dan het gewicht van de wingfoiler.
7 meter | 6 meter | 5 meter | 4 meter | 3 meter | 2 meter | |
---|---|---|---|---|---|---|
-65 kilo | 9-15 kts | 10-20 kts | 11-22 kts | 17-32 kts | 22-42 kts | 35+ kts |
65-85 kilo | 9-17 kts | 10-22 kts | 12-27 kts | 19-37 kts | 27-47 kts | 40+ kts |
+85 kilo | 11-19 kts | 13-25 kts | 15-32 kts | 21-44 kts | 27-57kts | 45+ kts |
Maat hydro foil c.q. draagvleugel
Als geschreven is de foil c.q. foil de vleugel. Als je gaat beginnen met wingfoilen is een zo’n groot mogelijke foil fijn. Een grote foil zorgt er namelijk voor dat je snel uit het water gelift wordt. Een foil kies je op basis van je gewicht, niveau en wat je ermee wilt gaan doen.
Welke maat foil vuistregels
- Hoe zwaarder je bent, hoe groter de foil moet zijn.
- Een grote foil is een voordeel want je komt er sneller en gemakkelijker mee uit het water.
- Een grote foil kan ook een nadeel zijn omdat hij niet zo’n hoge snelheid haalt als je misschien uiteindelijk wilt.
- Daarnaast is een grote foil minder wendbaar en speels dan een kleinere foil.
- Een kleine foil komt minder snel uit het water, maar is wendbaarder en sneller.
- Met een grote foil en meer wind kan de opwaadse druk (lift) zo stevig zijn dat je achterover kantelt. Zelfs met de foil zo ver mogelijk achterop het wingfoil-board bevestigd en je gewicht voorop het board kan het gebeuren.
Tabel maat wingfoil
Maat foil | Niveau | Gewicht |
---|---|---|
2500 cm foil | Beginner / Les | +85 kilo |
1500 – 2000 cm foil | Beginner / Les | -70 tot 85 kilo |
1000 – 1500 cm foil | Ervaren | |
-1000 cm foil | Gevorderd |
Maat mast wingfoilen
Net als met kitefoilen kan je met wingfoilen verschillende mastlengtes gebruiken. De hoogte varieert voornamelijk tussen 75 en 105 cm. Een kortere mast is fijn in het begin, op vlak water, binnenwater en in ondiep water. Een langere lift je hoger uit het water en is fijn bij wilder water, op zee en dieper water. Ik ben begonnen met een 75 cm mast en die gebruik ik nog steeds liever dan de 95 cm variant.
Maat wingfoil-board
In het begin is vooral een groot wingfoil-board fijn. Bijvoorbeeld een 6’11” waar wij mee zijn gestart. Een groot board met volume blijft makkelijk drijven, is stabieler en daardoor kan je makkelijker starten. Het volume verschilt ook per board. Veel volume is in het begin fijn. Bijvoorbeeld 140 liter volume. Je kan op een groot board ook gemakkelijk blijven staan zonder eraf te vallen en zo maak je al snel de eerste meters zonder dat je het door hebt. Een groot board in combinatie met een grote wing zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk uit het water getild wordt en je eerste meters kan wingfoilen. Zodoende kan je je vooraf focussen op boardcontrole en op de foil leren wingen. Dit is echt een uitdaging en erg leuk om te leren.
Kleiner board met minder volume
Als je het wingfoilen eenmaal kan heb je ook niet meer zo veel volume meer nodig. Een volume van het aantal liter dat rond je gewicht ligt, zou dan prima moeten zijn. Vergevorderde wingers gaan zelfs het water op met 4’8″ board.
Tabel maat wingsurf board
Maat board | Niveau | Gewicht |
---|---|---|
6’0″ | Beginner / Les | +85 kilo |
6’0″ | Beginner / Les | -70 – 85 kilo |
5’8″ | Ervaren | +85 kilo |
5’6″ | Ervaren | -70 – 85 kilo |
5’4″ | Gevorderd | +85 kilo |
5’0″ | Gevorderd | -70 – 85 kilo |
Opblaasbaar board
Bijne elk merk heeft ook opblaasbaar wingfoil-board in het assortiment. Het grote voordeel is natuurlijk het transport. Een opblaasbaar board kan qua formaat in een grote sporttas. Daarbij kan een opblaasbaar board ook tegen een stootje. Het beschadigt minder snel. Echter, de prestaties van een opblaasbaar board halen het bijna nooit bij en hard board. Dat is niet erg voor veel wingfoilers. Echter, van de wingfoilers die er heel bedreven en goed in zijn, zie je er bijna geen met een opblaasbaar board.
Waar koop ik een wing en wingboard?
Wingfoilen is inmiddels populair geworden. Daarom hebben veel kitesurf-shops wings en wingboards toegevoegd aan hun assortiment.
Je tweede wingfoil board kopen
Als je eenmaal hebt leren wingfoilen, lekker kan cruisen en kan gijpen is het misschien tijd voor een tweede wingfoil board. Daarmee gaat je wendbaarheid een stuk omhoog en wordt het wingfoilen nog speelser en leuker. Een goede richtlijn om aan te houden voor je tweede board is je eigen gewicht. Bijvoorbeeld: ik weeg ongeveer 85 kilo. Mijn tweede board zou dan een 85 liter board kunnen zijn.
Wingfoil set kopen
Ben je op zoek naar een complete wingfoil set of set om te beginnen met wingsurfen? Zeker de aanschaf van een set als beginnend wingfoiler kan een uitdaging zijn. Dat is niet vreemd, want als rookie wingfoilerweet je vaak niet precies wat je zoekt. Bovendien wil je een set aangschaffen waar je even mee vooruit kan.
Om een set aan te schaffen heb je diverse opties. Daarnaast is ons advies je te laten adviseren in een winkel. Voor het kopen van wingfoil-materiaal verschilt het namelijk veel of je al ervaring hebt met wind- en/of watersport. Indien dit zo is, ook hoe recent en intensief die ervaring is.
Opties wingfoil set kopen
Zodoende worden meestal diverse opties geboden of op maat samengesteld zodat jouw wingsurf c.q. wingfoil set past goed aansluit bij wat jij wilt gaan doen op het water en past bij jouw vaardigheidsniveau.
Aanbieding wingfoil set
Deze wingfoil sets zijn vaak ook scherp geprijsd als aanbieding. Genoeg inspiratie te vinden dus. Daarnaast is een belletje of bezoek aan een winkels zo gemaakt. Ten slotte is persoonlijk advies vaak het beste advies.