Wingfoilen is een zeer populaire watersport. Vanuit het windsurfen, kitesurfen, surfen en zelfs zonder ervaring stappen mensen in het wingfoilen. Ze beginnen met wingsurfen maar al snel leren ze wingfoilen met de wing en foil en scheren ze geruisloos boven het water. Dit is een prachtige ervaring. Wingfoilen jouw droom? Gun jezelf een vliegende start en bekijk de wingfoil FAQ – veelgestelde vragen hieronder. Misschien zie ik je snel op het water!
Wingfoilen jouw droom? Bekijk dan de wingsurfen FAQ
Wingsurfen, wingboarden, wingfoilen en wingen zijn de verschillende namen voor de nieuwste windsport. Het is een combinatie van windsurfen, kitesurfen en foilen. Het bestond al jaren maar is nooit echt doorgebroken. In 2020 was het wel zover: een aantal kitesurf merken is het gelukt heel goede wingsurf uitrusting op de markt te brengen. Best logisch gezien de opgebouwde kennis en beschikbare materialen van de merken. Op dit moment gaat de ontwikkeling nog steeds razend snel. Wingsurfen en wingfoilen spreekt allerlei sporters aan en is relatief gemakkelijk om mee te beginnen. De veelgestelde vragen over wingfoilen vind je hieronder in de wingsurfen FAQ.
Wingfoilen FAQ: veelgestelde vragen wingfoilen
Wingfoilen is een relatief nieuwe watersport waarbij de wingsurfer op een surfboard staat en zich voort laat trekken door een wing (zeil). De wingsurfer heeft de wing in zijn handen. Deze zit dus niet vast aan het surfboard, zoals bijvoorbeeld bij windsurfen het geval is. Wingsurfen valt te omschrijven als een kruising tussen golfsurfen, windsurfen, kitesurfen en foilen. Wingsurfen wordt wingfoilen wanneer gebruik wordt gemaakt van een hydrofoil (draagvleugel) in combinatie met een speciaal ontwikkeld wingfoil board.
Wingfoilen lijkt op het oog misschien het meest op windsurfen. Windsurfers en kitefoilers hebben natuurlijk een grote voorsprong bij het leren wingfoilen. Die zijn gewend om het board vlak te houden bij het starten. Voor kitesurfers is dit lastiger om snel aan te wennen.
Wingsurfen zonder foil is makkelijk te leren en is een leuke bezigheid. Ook met het gezin. Echter, wingfoilen waarbij je boven het water op de foil surft is lastiger om te leren. Je kan wingsurfen leren op allerlei typen surfboards. Je kan bijvoorbeeld beginnen met wingsurfen op een (opblaasbaar) supboard. Zodra dit lekker gaat, kan je overstappen op een speciaal ontwikkeld wingboard of zelfs een wingfoil board.
Mocht je geen ervaring hebben met water- en/of windsporten, dan is het nemen van wingfoil les een must wat ons betreft. Het is dan niet iets om zelf te gaan proberen. Zeker niet als je direct met een foil onder het board het water op wilt.
Een wingfoil cursus zal je leerproces daarnaast ook enorm versnellen en wordt vaak aangeboden via wingfoil shops en wingsurf les scholen.
“Ik heb ervoor gekozen geen wingfoil les te nemen toen ik aan mijn avontuur begon. Mijn ervaring met kiten, kitesurfen en een heel klein beetje windsurfen was aanwezig en actueel. Daarnaast huurde ik een set en ging ik direct bij het verhuurcentrum het water op. Het verhuurcentrum hield ook altijd een oogje in het zeil. Dat was fijn. Daarbij heeft de korte en bondige uitleg en tips van de mensen bij het verhuurcentrum mij telkens geholpen om wat basiszaken te begrijpen. Dit voorkomt onnodig zelf experimenteren en onveilige situaties. Ook versnelde het mijn leerproces. Verder had ik voor het kiezen van de juiste wingsurf set in het begin telkens hulp nodig.” -Arjan
Wingfoilen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Als je weersomstandigheden en wingfoil uitrusting kiest passend bij jouw vaardigheidsniveau, is het niet gevaarlijk. Dat wingfoilen potentieel ook een gevaarlijke en extreme sport is, is ons ook duidelijk. Bij hardere wind en een wilde zee kan wingfoilen ontzettend gaaf zijn. Je ziet dat ook in de filmpjes. Zo kunnen er dan hoge sprongen en gave tricks mee worden gedaan. De risico’s nemen dan vanzelfsprekend ook toe. Het gebruik van een helm is op zijn minst aan te raden. Om te beginnen met wingsurfen en wingfoilen moet je in ieder geval kunnen zwemmen. Verder is het een heel diverse watersport die door een heel divers publiek kan worden beoefend.
Naast het wingfoilen kan je ook wingsurfen. Best leuk om te doen en zeker met het gezin. Er kan gewingsurft worden op veel verschillende manieren. Op het water met een stand up paddle surfboard (sup-board) of een speciaal daarvoor ontwikkeld wingfoil board. Daarnaast kan je wingen op het land met een mountainboard of een skateboard, ook wel skatewingen genoemd. Wingen kan zelfs in de sneeuw op de ski’s of op een snowboard. Lees hieronder verder in dit wingfoil FAQ.
Wingfoilen kan al met heel weinig wind. Zo valt er al actief en met veel plezier te wingfoilen vanaf 8 knopen (windkracht 3). Afhankelijk van het vaardigheidsniveau en wat een wingfoiler wil, kan worden doorgewingsurft tot boven de 30 knopen (windkracht 7). Wingfoilen is dus een goed alternatief voor watersporten waarvoor je veel wind nodig hebt.
“Ik ga zelf wingfoilen onder de 20 knopen. Daarboven ga ik kitesurfen. Zo heb ik een heel leuk alternatief voor de dagen dat het minder hard waait.” -Arjan
Een wing kan je vlak houden waardoor deze feitelijk op de wind ligt en krachtloos is. Zodra je de wing in de wind houdt, komt de wind in de wing en gaat hij trekken. Zodra je wingfoilt valt de kracht gedeeltelijk weg door je snelheid. Door de wing hoger of lager vast te pakken en een andere hoek te geven, kan een wingfoiler de kracht doseren.
Wingfoil wings zijn er in veel soorten en maten. Sommige wingfoil merken bieden van één specifieke wing wel 6 maten. Gangbaar voor een volwassen wingsurfer is een wing van 5 meter. Bij hardere wind is een 3,5 meter gangbaar.
“Zoals gezegd wingfoil ik tot ongeveer 20 knopen. Ik weeg ongeveer 85 kilo. Met een 6 meter wing kan ik bij wind tussen de 14 en 20 knopen heel goed wingfoilen.”- Arjan
Wingfoilen is door de overheid gelijkgesteld aan windsurfen. Wingfoilen mag dus op die wateren, waar het windsurfen ook is toegestaan. Dit houdt in dat het in principe overal mag behalve op druk bevaren waterwegen en kanalen. Lees eventueel het binnenvaart politiereglement voor meer informatie.
Wingsurfen en wingfoilen is inmiddels populair geworden. Veel kitesurf shops hebben wingfoil uitrusting zoals wings, foils, boards en toebehoren toegevoegd aan hun assortiment. Er zijn ook al wingfoil speciaalzaken die uitsluitend wingfoil materiaal verkopen. Bekijk de wingfoil shops bij jou in de buurt.
Conclusie wingfoilen veelgestelde vragen
Op deze pagina tref je een wingsurfen FAQ als basisuitleg c.q. veelgestelde vragen wingsurfen en wingfoilen. Dit is nog steeds heel beperkte informatie. Navigeer verder op de site om meer te bekijken en jezelf te verdiepen. Heb je een vraag? Schroom niet hem te stellen als reactie op een nieuwsbericht of via onze facebook pagina.