Home / Tips / Wingfoilen maart tips – dit staat je te wachten
Wingfoilen maart - Tips voor wingsurfen en wingfoilen

Wingfoilen maart tips – dit staat je te wachten

In dit wingfoil-blog staan we stil bij wat maart in Nederland in petto heeft voor wingfoilen. We blikken eerst terug op februari en kijken dan vooruit naar gemiddelden en de eerste voorspelling voor het weer, water en de wind in maart. Ben je van plan om te gaan wingfoilen in maart? Dan is dit blog vast interessant om even door te nemen.

Bijzonderheden maart

  • Maart roert zijn staart is een gezegde. Ondanks de koudste maanden achter ons liggen, kan het in maart nog verrassend koud zijn.
  • Ook de tijd wordt verzet in het laatste weekend van maart naar zomertijd. In het laatste weekend van maart gaat de klok een uur vooruit. Zodoende kunnen we vanaf eind maart ook weer gaan wingfoilen in de avond.

Extreem nat en somber weer gehad

Wind hebben de deze winter zeker gehad. Echter, de omstandigheden die het wat aangenamer maken voor wingfoilen in Nederland waren deze winter niet opperbest. Ze werd op RTL gemeld dat de winter 2023 – 2024 extreem nat was en de zon ongeveer 20 procent minder heeft geschenen. Gelukkig is het aan zee vaak iets lichter en minder somber dan in het binnenland.

Wingfoilen in de winter. Volg WingfoilPro.nl ook op InstagramFacebook en Youtube.

Wingfoilen in maart begint koud

We zijn maart niet met lenteweer begonnen. De verwachting tot medio maart zijn temperaturen tussen de 0 en 13 graden. We hopen op een mooi zonnetje en natuurlijk wind als we gaan wingfoilen.

Gemiddelde temperatuur maart stijgt

De gemiddelde temperatuur in maart over de afgelopen 10 jaar is 6,4 graden. In april is dit 10,2 graden. In februari was dit nog 3,9 graden. Echter, februari was heel zacht met gemiddeld 8,2 graden volgens KNMI. Dit is nog hoger dan de gemiddelde temperatuur in maart van 6,5 graden.

Gemiddelde watertemperatuur stijgt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in februari was ongeveer 5 graden. In maart is dit 5,7 graden en in april 7,3 graden. Eind december was het zeewater echter nog zo’n 9,3 graden. Dat was een stuk warmer dan het huidige gemiddelde. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren is in maart nog iets kouder. Wil je gaan wingfoilen in maart in Nederland? Dan weet je dat het water nog koud is. Daarom juist de tips hieronder zodat je voorbereid gaat wingsurfen en / of wingfoilen.

Wingsurfen in maart - tips en statestieken qua wind, weer en watertemperatuur

Gemiddelde windkracht daalt

In maart waait het gemiddeld 66% van de tijd meer dan 7 knopen. In februari was dit nog 72%. De kans op wind neemt dus ten opzichte van februari iets af. Maar de kans op wind is veel groter dan tijdens de zomermaanden. 7 knopen is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen wingfoilen voor zeer ervaren wingfoilers met speciaal materiaal. Ik heb nog steeds ongeveer 14 knopen nodig om lekker te kunnen wingfoilen. Daaronder is het voor mij nog wingsurfen in maart.

Tips wingfoilen in maart

We zitten nog steeds in de koudste maanden. Je merkt het al goed op een bewolkte regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is belangrijk om verstandig te zijn, niet veel risico’s te nemen en je goed voor te bereiden. Hieronder te tips:

Juiste dikte wetsuit

Het is zodoende nog steeds de tijd voor minimaal een 5/4 mm wetsuit. Zorg dat je wetsuit in goede staat is, dus zonder grote gaten over dunne plekken.

Extra isolatie

Je kan feitelijk ook niet om het gebruik van neopreen surfschoentjes heen. Daarnaast zie je bij het wingfoilen in maart bijna alle wingfoilers met neopreen caps en handschoenen.

Extra bescherming

Zelf heb ik ook nog een helm en impactvest aan. Dit biedt extra bescherming. Daarnaast biedt een helm en impactvest ook nog eens extra isolatie. Onder mijn helm heb ik een neopreen muts. Ik vind dat erg comfortabel in de koude maanden.

Tips voor het wingfoilen in maart

Juiste windrichting

Zorg dat de wind je altijd terug aan land blaast bij het wingfoilen in maart. Dit is op de binnenwateren makkelijker dan aan zee. Juist omdat je aan zee te maken hebt met stroming die zeker bij weinig wind een grote rol kan spelen.

Risk-off – wees verstandig

Het is belangrijk om verstandig te zijn, niet veel risico’s te nemen en je goed voor te bereiden. Ga bij voorkeur niet alleen zodat je een buddy hebt en op elkaar kan letten. Mocht je alleen gaan, dan is het risk-off modus. Geen risico’s op voorgenoemde punten dus. Want het wingfoilen alleen brengt al genoeg risico met zich mee.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *