Home / Tips / Wingfoil trapeze tips met filmpje
wingfoil trapeze

Wingfoil trapeze tips met filmpje

Wingfoilen is nog een jonge sport en er wordt dus flink gepionierd. Ook op het gebied van wingfoil-harnassen en -lussen voor aan de wing. Momenteel worden deze accessoires snel aan het assortiment van wingfoil-merken toegevoegd. Ik wingfoil inmiddels ook regelmatig met een wingfoil trapeze. Bekijk mijn bevindingen en tips hieronder.

Is een wingfoil trapeze nodig of niet?

Een wingfoil trapeze dient als ondersteuning voor de armen, schouders en bovenrug. Daarnaast geeft het comfort bij het cruisen, ‘freeriden’ en langere sessies. In principe is een wingfoil trapeze niet noodzakelijk voor het wingfoilen. Ik heb jaren zonder gevaren en vind het wingfoilen met een trapeze aan iets minder vrij dan met. Echter, als je vaker of langer gaat wingfoilen en houdt van cruisen, dan is een wingfoil trapeze zeker aan te bevelen. Voor wingfoil race wedstrijden, waarbij je soms urenlang aan het racen bent, is een trapeze wat mij betreft een must.

Bekijk meer tips of volg ons ook op youtube

Type wingfoil trapeze

Wind- of kitesurf trapeze niet aan te bevelen

Het ligt aan de voorkeur van de wingfoiler. Sommigen gebruiken een wind- of kitesurf trapeze maar dat zou ik niet aanbevelen vanwege de harde haak.

Omklapbare haak aan te bevelen

Een haak van hard plastic of softer materiaal die ook nog eens schuin kan omklappen is wat mij betreft aan te bevelen. De haak klapt schuin weg als je op het board schuift waardoor je geen last van de haak hebt en het risico op het beschadigen van je board het kleinst is.

Omklapbare haak voor wingfoil trapeze
Een omklapbare haak is aan te bevelen en vermindert risco op beschadigingen.

Op je board schuiven

Raak geen onbeschermde delen van de board met de haak. Bij het starten schuif je bijvoorkeur met de haak direct op het pad van je board. Dit voorkomt het risico op beschadigingen.

Veel of weinig rug ondersteuning

Sommige wingfoilers willen een zo licht en flexibel mogelijke wingfoil-trapeze.Dus juist zonder vormgevormde delen, harde delen en delen die veel steun geven. Ik heb zelf een tussenoplossing gekozen. Een heel lichte wingfoil trapeze met wat steun in de rug dus. Zo ervaar ik geen beperking qua flexibiliteit maar heb ik toch wat extra steun in de rug waardoor de kracht goed verdeeld wordt.

Prolimit Wingfoil Trapeze Drift
Mijn Prolimit Drift wingfoil trapeze

Mijn wingfoil-sessies moesten eerst zo zwaar mogelijk zijn. Sterker worden, gewicht beheersen, uithoudingsvermogen kweken om 2 uur lang vol gas op het water te kunnen staan en maximaal te genieten. Power-workouts! Dat was tot voor kort zo’n beetje mijn motto. Echter, wingfoilen is een apart spelletje en kan blessuregevoelig zijn voor de armen en schouders. Daarom was het voor mij tijd om te gaan wingfoilen met trapeze. -Arjan van Driel

Standaard trapeze lus met aandachtpunten

Ik heb gekozen voor verstelbare standaard trapeze lus. Dit is zeker niet het meest geavanceerd maar ik kan er goed mee overweg. Een standaard trapeze-lus is vervelend als je hard moet pompen en deze telkens in je gezicht komt. Heel irritant zelfs! Echter, ik heb mijn hand over het punt waar de lus aan het handvat zit en kan zodoende de lus een beetje sturen in de gewenste richting. Dit voorkomt dat de lus in mijn gezicht komt.

Verstelbare trapeze lus

Maak gebruik van een verstelbare trapeze lus. Dit is wel zo handig. Zeker als je een lus hebt die je gebruikt voor meerdere wings of verschillende type handvatten.  Ik merk dat ik de lus vrij ruim heb afgesteld maar soms hem toch wat strakker wil afstellen. Dit kan met mijn lus zelfs onder het wingfoilen.

Zorg dat je haak niet los kan raken

Zoals je ziet heb ik een knoop in mijn gordel gelegd zodat ik de haak nooit kan verliezen. Mocht de klem los gaan, dan kan de lijn niet losraken. Klein detail maar erg belangrijk.

Wingfoil trapeze: safety first!

Last but not least. Wingsurfen en wingfoilen kan juist zo fijn ervaren worden zonder trapeze. Met trapeze kan dit anders worden. Bij het gijpen moet je sowieso uithaken. Daarnaast is het belangrijk je er als wingfoiler van bewust te dat je snel moet kunnen uithaken. Bijvoorbeeld bij een flinke windvlaag, hoge golven of als je valt. Ook kan de trapezehaak bij een val redelijk makkelijk het board beschadigen en kan je helemaal verstrikt raken met je board-leash, trapeze-lus en wing-leash. Echt geen pretje. Zorg daarom dat je eerst redelijk kan wingfoilen voordat je aan een wingfoil trapeze begint.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *