Home / Tips / Tweedehands wing te koop. Koopwijzer met 9 tips 
Tweedehands wing kopen koopgids

Tweedehands wing te koop. Koopwijzer met 9 tips 

Wingfoilen is een snelgroeiende sport en merken brengen regelmatig nieuwe generaties wingfoil-materialen uit. Hierdoor evolueert wingfoilen snel, wat betekent dat elk seizoen verbeteringen worden doorgevoerd aan wings, wingfoil-boards en (hydro)foils. Ben je een beginnende of ervaren wingsurfer c.q. wingfoiler en zoek je een tweedehands wing te koop? Lees dan dit artikel voor belangrijke informatie, handige tips en aandachtspunten om een miskoop te voorkomen.

Aandachtspunten koop tweedehands wing

Koop een recent model

Als je een gaat voor het kopen van een tweedehands wing is het belangrijk om te kijken naar recente modellen, bij voorkeur niet ouder dan drie jaar na de release. Waarom? Juist omdat de ontwikkeling van wings nog zo snel gaat dat ze elk seizoen steeds beter worden. Betere lift om op de foil te komen, beter te controleren, lichter en slanker. Allemaal eigenschappen die zowel fijn zijn als je gaat beginnen met wingfoilen alsook voor de gevorderde wingfoiler.

Controleer de algehele staat van de wing

Bij het controleren van de staat van een tweedehands wing die je wilt kopen zie je snel genoeg hoe de wing is gebruikt. Heeft de vorige eigenaar deze bijvoorbeeld vaak nat opgeborgen of in een vochtige schuur opgeborgen. Dan is dit een heel andere wing dan die van een eigenaar die zijn wing altijd binnen heeft opgeborgen, altijd heeft laten drogen en eventueel afgespoeld heeft met zoet water na een sessie op zee. Dit zie je aan de wing. Zo kan het dat een wing van 6 maanden oud compleet versleten is en een wing van 2 jaar oud nog als nieuw. Waar je specifiek op moet letten bji een tweedehands wing, lees je hieronder.

Tweedehands wing te koop. Koop een recent model.
Tweedehands wing kopen? Koop een recent model en controleer de algemene staat van de wing.

Zoek uit of de wing geschikt is voor jou

Als beginnend wingsurfer c.q. wingfoiler kan het een uitdaging zijn om tweedehands wing te vinden en kopen passend bij je vaardigheidsniveau. Dat is niet vreemd, want als rookie wingfoiler weet je vaak niet precies wat je zoekt. Zoek dus uit welke maat wing je nodig hebt en of de wing die te koop staat past bij jou. Twijfel je? Stel gerust een vraag via een facebook-groep of bel een wingfoil-shop voor advies. 

Staat van het doek

Controleer of het doek nog knispert of is verweerd van de tweedehands wing. Glanst het doek nog door de coating of is het doek dof met kale plekken. Verweerd doek of doek met dunne plekken zijn tekenen van slijtage. Ook kan een oudere veelgebruikte wing zijn spanning in het doek verliezen waardoor de prestaties van de wing een stuk minder is. Voelt de wing als een vutloos vodje, dan is dat geen goed teken.

Gaatjes in het doek van tweedehands wing

Inspecteer het doek heel nauwkeurig. Kleine gaatjes, bijvoorbeeld van ongeveer 2 millimeter, kunnen voorkomen en hoeven de prestaties van een tweedehands wing niet negatief te beïnvloeden. Het advies is wel deze te plakken ter voorkoming van erger.

Een gat in een wing zo groot als deze moet gerepareerd worden.
Controleer de staat van het doek en op gaatjes. Een gat in een wing zo groot als deze moet gerepareerd worden.

Reparaties aan de wing

Een gat in een wing dat netjes of zelfs professioneel is gerepareerd is geen enkel probleem. Ik heb zelf ooit eens twee gaten in een wing in één weekend gehad doordat de punt van de foil door de wing ging. Dat was frustrerend maar de gaten waren gewoon te plakken. Feit is wel dat een gerepareerde wing veel minder waard is dan een zonder reparaties. Goed om rekening mee te houden als je hem later nog wilt verkopen. 

Open naden strut en leading edge

Pomp de wing op tegen het maximaal aangegeven PSI en inspecteer de naden van de leading edge en de strut. Staan deze open, dan is de wing waarschijnlijk te hard opgepompt geweest wat kan leiden tot schade aan de wing en het risico op een lekke leading edge of strut kan vergroten. 

Pomp de wing hard op en controleer de naden en stiksels.
Pomp de wing hard op en controleer de naden en stiksels.

Lekke wing te koop

Eenmaal opgepompt laat je de tweedehands wing 10 minuten opgepomt om te kijken of de wing hard blijft. Een tip is om met je oor langs de opgepompte delen en ventielen te gaan om te inspecteren of de wing lek is.

Waar koop je een tweedehands wing?

Marktplaats wingfoil rubriek en Facebook

Ga je voor tweedehands. Dan is er een specifieke categorie op marktplaats: marktplaats wingsurfen. Daarnaast wordt op facebook-groepen regelmatig ook tweedehands wingfoil-materiaal aangeboden. 

Wing te koop via shop met advies en garantie

De beste keuze is natuurlijk het aankopen van een (tweedehands) wing bij een van de wingfoil-shops. Daar word je goed geadviseerd en shops bieden inmiddels vaak ook tweedehands wings te koop aan tegen een scherpe prijs. Anderzijds is onze ervaring dat wingfoil-shops alle wingfoil-materialen die ze tweedehands verkopen nakijken en er vaak zelfs garantie op geven. Ook bestaat soms de mogelijkheid om de wing vrijblijvend te testen.

Door deze tips te volgen, kan je een geschikte tweedehands wing vinden die past bij jouw behoeften en ervaringsniveau. Happy wingfoiling!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *